De campagne Open Onderwijstoegang is vorige week in de koelkast gezet. In het betreffende artikel bepleitte ik voor het aanstellen van een lobbyist:
Los van de verkiezingen speelt mee dat de TK een onderzoek naar ICT en overheid in de planning heeft en ik verwacht niet dat een aangescherpte motie Vendrik voor afronding van het onderzoek kans van slagen heeft. De grootste uitdaging is eerder om ervoor te zorgen dat de onderzoeksagenda ook het open standaarden- en open source beleid gaat omvatten, maar dat vereist een lobby waar ik niet de juiste persoon voor ben. Het lijkt me wel verstandig als de Nederlandse FOSS-gemeenschap (bedrijven, ontwikkelgemeenschappen, organisaties en enthousiaste individuen) zo snel mogelijk de hoofden bij elkaar steken om die lobby vorm te geven. Mijn voorstel is om iemand daar volledig vrij voor te maken en te betalen vanuit de middelen die we bij elkaar vrij moeten maken. Het zou een mooie stap zijn bij de verdere professionalisering van de FOSS-gemeenschap en het geeft ons een ‘fighting chance’ ten opzichte van de betaalde lobbyisten (denk maar even aan wat recent duidelijk is geworden rond de open standaardenconsultatie in Engeland).
Joost Geraets heeft het pleidooi op verschillende plekken achtergelaten en doorgestuurd naar een aantal organisaties. Daniel von Asmuth (NLLGG, Werkgroep ICT GroenLinks) heeft een mailtje gestuurd met de vraag wat ik hier nu precies mee bedoelde. Het lijkt me handig dat ik de essentie van het antwoord als nabrander in een artikel verwerk. Wat moet een open standaarden- en open source lobbyist eigenlijk gaan doen?
→ Lees verder: Wat moet een open standaarden- en open source lobbyist eigenlijk doen?